Produkcja zwierzęca

Produkcja zwierzęca
Pogłowie – liczba zwierząt, zazwyczaj jednego gatunku, występująca na danym terenie.
1. Największe znaczenie w produkcji mięsnej w Polsce ma trzoda chlewna. Wynika to z:
• stosunkowo krótkiego cyklu produkcyjnego (w porównaniu z bydłem),
• stosunkowo niskich kosztów produkcji,
• preferencji kulinarnych Polaków.
Obecnie hodowlą trzody zajmują się głównie duże nowoczesne gospodarstwa rolne. Najwięcej znajduje się ich na Nizinie Wielkopolskiej.
2. Hodowlę bydła prowadzi się głównie w kierunku mlecznym, rzadziej mięsnym. Największe pogłowie występuje w Polsce północno-wschodniej (liczne łąki i pastwiska) oraz na Nizinie Wielkopolskiej (specjalizacja hodowli).

3. Ogromne znaczenie ma hodowla drobiu zwłaszcza kurcząt (mięso) i kur niosek (jajka). Hoduje się także indyki, kaczki, gęsi. Ich produkcja odbywa się w fermach najczęściej zlokalizowanych w okolicach dużych miast.
4. W Polsce hoduje się także konie (najstarsza i słynna na całym świecie stadnina koni mieści się w pobliżu Janowa Podlaskiego) oraz owce (na Podhalu i w Beskidach). Obecnie konie hoduje się głównie w celach rekreacyjno-sportowych, a owce – dla mleka, z którego produkuje się słynne sery (bryndz, oscypki).